Látogatás a Bíróságon

Látogatás a Bíróságon

Látogatás a Bíróságon

Felnőtt, ifjúsági és serdülő csapatunk tagjai a Nagyatádi Járásbíróságon tettek látogatást a Nyitott Bíróság program keretében, melynek célja az igazságszolgáltatással és a bírósági szervezettel kapcsolatos ismeretek bővítése.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) 2013-ban indította el Nyitott Bíróság programját, amely főként felső tagozatos általános iskolás és középiskolás tanulóknak kíván támogatást nyújtani abban, hogy jogtudatos állampolgárokká váljanak, megismerjék saját jogaikat és kötelezettségeiket. A célközönség azonban folyamatosan bővül, így már felnőtt csoportok, egyesületek, szervezetek, s egyéb oktatási intézmények is jelentkezhetnek.

A Nyitott Bíróság program az átlátható, nyitott igazságszolgáltatás jegyében indított rendezvénysorozat, a kezdeményezés mottója: “Attól félsz, amit nem ismersz.” A programban részt vevők a bíróságokon tárgyalásokat, ítélethirdetéseket láthatnak, a 18 éves kort betöltött tanulók pedig – előzetes egyeztetést követően – büntetés-végrehajtási intézményekbe is ellátogathatnak. A jogi ismeretterjesztő kezdeményezéshez csak Budapesten 40, országszerte igen sok középfokú oktatási intézmény csatlakozott, vidéken a helyi sajátosságokat jól ismerő törvényszékek szervezik az előadásokat.

A napokban a Nagyatádi Járásbíróságon felnőtt, ifjúsági és serdülő csapatunk tagjai tettek látogatást, s egy rövid séta keretében Göncz Erika elnöki irodavezető közreműködésével ismerték meg a bíróság működésének alapjait, megtekinthették a kezelőirodákat, a bűnjel kamrát, az irattárat, a fogolyőrzőt, valamint beléphettek egy–egy bírói szobába is. Ezt követően a 4–es számú tárgyalóteremben helyet foglaló látogatókat a bíróság elnöke tájékoztatta az ítélkezési tevékenység lényegéről, az eljárások formaságairól, majd büntető tárgyalást hallgattak, végezetül pedig a feltett kérdéseikre az eljáró bírótól kaptak választ.

A sikeres programon játékosaink feltűnő érdeklődést mutattak, hiszen az általuk feltett számos kérdés arra utalt, hogy számukra komoly élményt jelentett és tanulságokkal is szolgált a látogatás.

leave a comment

Create AccountLog In Your Accountloading