Férfi szakosztály

Férfi szakosztály

A Rinyamenti Kézilabda Club 2001 őszén alakult, és a megyei első osztályt megnyerő Segesd SE jogutódjaként kezdte meg szereplését az NBII-s bajnokság dél-nyugati csoportjában. Az első évben a játékoskeret a segesdi kézilabdázókból és a Csurgóról átigazolt játékosokból állva az Orbán László – Vártok Ákos edzőpáros vezetésével az ötödik helyen végzett, és bejutott a Magyar Kupa legjobb 16 csapata közé. Az első RKC játékosai: Akácsos István, Búváry Ottó, Fekete Zsolt, Horváth Csaba, Jeszencsák Edvin, Kocsis Ákos, Kópicz Miklós, Kósz Erik, Kunecz Antal, Ledinszki László, Méhes Norbert, Orbán László, Pánovics László, Szép János, Tóth Gábor, Vártok Ákos.   A következő idénytől a klub jelentősen megerősödött, köszönhetően az eddig is a csapat legfőbb támogatójának számító Ferrokov – Vas- és fémipari Kft-nek és vezetőjének, Talián Attilának. Pánovics Lajos edző olyan, pályafutásuk vége felé járó, volt válogatott játékosokat csábított a klubhoz, mint a volt veszprémi Gulyás István, az Elektromos Budapest egykori világklasszisa, Horváth Attila, valamint a dunaújvárosi Rudolf Árpád és a tatabányai Vígh Attila. Az ő vezetésükkel a Rinyamenti KC folyamatosan fejlődve, sőt már a Boros Bálint által irányított Babay József Általános Iskolából és Segesdről folyamatosan beépített utánpótlás játékosokkal (Bácsai Gábor, Búváry Ottó, Kósz Erik, Németh Dániel, Talián Bálint, Varjas Péter, Zsobrák Zoltán) a 2003/2004-s bajnokságot megnyerve egy osztállyal feljebb került, az NB I/B Nyugati-csoportjába.

A főtámogatónak köszönhetően Gulyás István játékos-edző tovább erősítette a csapatot, érkezett a volt válogatott, veszprémi jobbszélső, Török Lajos, illetve kettős igazolással az akkori Fotex KC Veszprém két tehetséges fiatalja, a ma már felnőtt válogatott kerettag Putics Barna és a csurgói nevelésű Schuch Timuzsin, valamint a szintén csurgói Madarász Péter. Az újonc csapat óriási bravúrral a bronzérmet szerezte meg, e közben a Nagyatádi Önkormányzat is egyre jobban magáévá érezve a csapatot beállt a támogatók sorába.

A 2005/2006-s szezonban az RKC kerete kicserélődött, a két veszprémi fiatalt másik kettő váltotta: Salamon Ádám és Kolep Miklós személyében két junior válogatott tehetség és egy újabb volt veszprémi világsztár, a beállós Zsigmond György érkezett. A csapat továbbra is meghatározója maradt az NBI/B-nek, amelynek jutalma ismét bronzérem lett. A bajnokság végeztével Gulyás István az osztrák UHK Krems csapatának edzője lett, és a “karmesteri pálcát” az RKC kapusa, Vártok Ákos vette át, miközben az utánpótlás tovább termelte a tehetségeket, hiszen Kiss Miklós, Molnár Gergely, Vojkovics Gyula, valamint Zsupek Tamás személyében is többen kerettagjai lettek a felnőtt csapatnak, a serdülő együttes pedig bejutott az országos hatos döntőbe.

A 2006/2007-s szezonban nagy mozgás volt a játékoskeretben, a távozó Salamon Ádámot a kettős igazolásúak között a ma már válogatott kapus Liszkai Szilveszter követte, és érkezett Molnár Zoltán (Elektromos Budapest), Kiss József, Musits Norbert (Nagykanizsai Olajbányász), Paic Róbert (Pécsi KK), Gyáfrás Dávid (Komlói Bányász SK) és Dányi István. Útjára indult minden idők egyik legerősebb bajnoksága, ahol a Rinyamenti KC kiválóan helytállva harmadik helyen végzett, és osztályozót játszhatott a Komlói BSK csapatával az első osztályba jutásért, amelyben alulmaradt.

A 2007/2008-s idény már más szellemben zajlott, elmaradtak a nagy igazolások és a klub célja egy olyan fiatal társaság kialakítása volt, amely hosszútávon a saját nevelésű játékosokra támaszkodva sokáig tagja lehet ennek az osztálynak. A fiatalítás első két érkezője az NBI-es ifjúsági bajnokság gólkirálya, Kovács István (Békési FKC), és Oszlár Péter (Komlói Bányász SK) voltak, illetve a Dunaújvárosból hazatért a saját nevelésű Borsos Tamás. Érkezett még Kovács Péter (Gyöngyösi KK), Kovacsevics István (Szigetvári KSE), illetve Ocsovai Zsolt kapus (Dabas-Diego KC). A csapat ismét az élmezőnyt jelentő negyedik helyen zárta a bajnokságot, míg az ifjúsági csapat ezüstérmet szerzett.

A 2008/2009-s szezon elején távozott az örökifjú Dányi István és Horváth Attila, míg Ocsovai Zsolt, valamint Varjas Péter abbahagyta az aktív játékot. Érkezett az NBI-be felkerült Csurgói KK csapatából a kapus Nagyvizeli Norbert, Kiss Gergely és Takács László. Az első olyan idénye volt az RKC-nak, ahol nem voltak kimagasló képességű játékosok, de a társaság igazi csapatként funkcionált, és fennállása legjobb eredményét produkálva ezüstérmet szerzett, és Magyar Kupa-mérkőzést játszott Európa egyik legjobb klubcsapatával, az MKB Veszprém KC-vel, sőt, a felnőtt együttesben is egyre több lehetőséget kapó Antal Szabolcsra, Borsos Tamásra, Horváth Gergőre, illetve Vojkovics Gyulára épülő ifjúsági csapat szintén második lett.

A 2009/2010-s év gyakorlatilag az állandóság éve volt, hiszen a csapat nagy része együtt maradt és a felnőtt keret majd háromnegyede saját nevelésű, helyi játékosokból tevődött össze. Jelentős erősítést a Csurgói KK csapatából kettős játékengedéllyel szerepeltetett Pallag Péter kapus és az Ausztriából hazatérő saját nevelésű Vojkovics István jelentett. A gazdasági válság hullámai elérték az RKC csapatát is, hiszen a két fő támasz, a Nagyatádi Önkormányzat és a Ferrokov – Vas- és fémipari Kft. anyagi háttere és támogatásának lehetőségei jelentősen lekorlátozódtak. Mindezek ellenére a gárda a középmezőny élén, a hatodik helyen zárta a bajnokságot.

A 2010/2011-s szezon óriási változásokat hozott: egyaránt távozott a klubtól Kiss Gergely, Kovácsevics István, Kovács István és Kovács Péter,  az egyetlen érkező, illetve visszatérő Madarász Péter volt a Csurgói KK-ból; a játékos- edzői szerepkört Takács László töltötte be. A Rinyamenti KC teljesítménye a két véglet között mozgott: gyakorlatilag a táblázat elején lévő csapatokat sikerült megverni, míg az azonos képességű vagy gyengébb ellenfelek ellen még otthon is képes volt kikapni a gárda. A hullámzás legfőbb oka azonban főleg az anyagi háttér meggyengülése volt, amely miatt a csapat a bajnokságban való szereplése is veszélybe került. A pénztelenségből adódó motiválatlanságnak és a rendszertelen edzésmunkának köszönhetően az RKC a 12. helyen zárta a szezont.

A 2011/2012-s és a 2012/2013-s bajnokságok már az NBII Dél-Nyugati csoportjában teltek, ahol az első év ezüstérmét, a másodikban egy ötödik helyezés váltotta. Ebben az időszakban a már teljesen amatőr alapokon nyugvó, Madarász Péter játékos-edző csapatának keretét nagyrészt a helyben dolgozó vagy éppen tanuló játékosok alkották, akik közül Horváth Gergő, Kiss József, Kiss Miklós, Nagyvizeli Norbert, Takács László, Talián Bálint és Varjas Péter képviselik a rutint, míg a feltörekvő helyi nevelésű fiatalok, így Antal Roland, Jancsik Bence, Kepler Ádám, Lebár Bence szép lassan beépültek a csapatba.

A 2013/2014-es szezon igazi menetelést hozott, hiszen felnőtt együttesünk elképesztő magabiztossággal, 22 mérkőzésen 21 győzelmet aratva, egy vereséget szenvedve, 712 lőtt és 557 kapott gól ellenében végzett az NBII-s bajnokság, dél-nyugati csoportjának első helyén! A bajnokcsapatot Antal Roland, Bojtor Dávid, Bozsó Ákos, Buzás Zoltán, Csernyik Máté, Fényi Henrik, Horváth Gergő, Horváth Marcell, Jancsik Bende, Keppler Ádám, Kiss József, Kiss Miklós, Kocsis Ákos, Madarász Péter, Nagyvizeli Norbert, Soós Rómeó, Takács László, Talián Bálint Attila, Tóth Dávid, Tóth Károly Attila és Varjas Péter alkotta. Junior csapatunk eközben 22 mérkőzésen 18 győzelem mellett két döntetlent ért el, valamint ugyanennyi vereséget szenvedett, s 730 lőtt, valamint 536 kapott góllal végzett a pontvadászat ezüstérmes pozíciójában.

A címvédő 2014 nyarán két alapemberét, Fényi Henriket és Kiss Miklóst is elveszítette, hiányukat csapatunk elsősorban védekezésben érezte meg. Ilyen tények tükrében a szakvezetés az 1-3. helyek valamelyikét célozta meg, s végül ezt sikerült is teljesíteni, hiszen együttesünk a dobogó legalsó fokán zárta a pontvadászatot. Juniorjaink számára már nem sikerült hasonlóan eredményesre a 2014/2015-s évad: ugyan sokáig harcban voltunk az érmes helyezésért, ám végül “be kellett érnünk” a negyedik pozícióval.

Felnőtt együttesünk a 2015/2016-os szezont 10-2-10-s mutatóval hetedikként fejezte be, s az előzetes célkitűzés az első hat helyek valamelyikének megszerzéséről szólt. Junior alakulatunk viszont majdhogynem rajt-cél győzelmet aratott, ugyanis beérett az a munka, amit a fiúk az évek során belefektettek, s megkoronázták eddigi pályafutásukat: tizenhét győzelemmel, valamint egyetlen vereséggel lettek bajnokok!

Felnőtt csapatunk a 2016/2017-s szezonban is stabil középcsapatnak számított, hiszen 10–1–11-s mutatóval zárt hetedikként, míg a bajnoki címvédő junior együttesünk jelentős átalakuláson ment keresztül és 5–2–13-s mutatóval, 478 lőtt, valamint 531 kapott gól ellenében lett kilencedik.

A 2017/18-as bajnokságban végig kiegyensúlyozott játékkal bronzérmes lett csapatunk. A 2018/19-as évadban 6. helyezett lett csapatunk. Bojtor Dávid a góllövőlista előkelő 6. helyét szerezte meg. Új játékosként érkezik hozzánk Füle Csaba és Lebár Bence a Nagykanizsai Tunsgram csapatától és Tóth Tamás a Füredi SE csapatától. A 2019/20-as bajnokság előtt Gelencsér Dávid távozik a csapattól a Pécsi VSE csapatához, érkezik Tóth Tamás a Csurgói KK csapatától és Soós Rómeó a PEAC-tól.

A csapat edzője: TAKÁCS LÁSZLÓ

BOJTOR DÁVID, jobbátlövő
BUZÁS ZOLTÁN, kapus
CSONKA PATRIK, irányító/átlövő
FÜLE CSABA, jobbszélső
HORVÁTH GERGŐ, irányító
HORVÁTH MARCELL, balszélső
HORVÁTH RICHÁRD, jobbszélső
KARSAI GÁBOR, kapus
KOZICS ATTILA, balátlövő
KOZICS LÁSZLÓ, beálló
LEBÁR BENCE, irányító
MAGYAR BARNABÁS, beálló
SOÓS RÓMEO, balátlövő
TAKÁCS LÁSZLÓ, irányító
TALIÁN BÁLINT, jobbszélső
TÓTH SIMON, balszélső
TÓTH TAMÁS, jobbszélső
TÖRÖK ROLAND, kapus
VARJAS PÉTER, balátlövő

[képek feltöltés alatt]

Create AccountLog In Your Account